Evalueren van sterktes en zwaktes van je onderneming

De sterktes van een onderneming kunnen heel snel veranderen in zwaktes en een bedreiging vormen. Het regelmatig evalueren van sterktes en zwaktes van je onderneming is daarom enorm belangrijk.

Hoe kan een sterkte nu een zwakte worden? 😨

Je denkt misschien “Hoe kan een sterkte van mijn onderneming nu plots een zwakte worden?”. Wel, beeld je in: Je onderneming is de laatste jaren sterk gegroeid. Hierdoor heb je meer structuur en procedures in het leven geroepen of een deel van je taken uitbesteed. De tijd die je onderneming nodig heeft om een beslissing te nemen (probleem oplossen bij klanten, een offerte opmaken, snel inspelen op trends, …), is daardoor echter ook langer geworden. Zo hebben mensen niet altijd de beslissingsbevoegdheid, er moeten meerdere controles worden uitgevoerd, overleg is nodig, …

Een simpele denkoefening kan je helpen om zwaktes (verborgen als sterktes) in je onderneming op te sporen. Het doel van deze oefening is bovendien om je inzicht te geven in je onderneming en je te wapenen tegen plotse wijzigingen in je omgeving.

Een handig hulpmiddel: SWOT

Lijst daarom eerst al de sterktes en zwaktes van je onderneming op. Gebruik hiervoor eventueel een SWOT-analyse. Je kan een template onderaan deze pagina alvast downloaden.Swot - Evalueren Sterktes En ZwaktesSwot Evalueren Sterktes En Zwaktes

Vervolgens schrijf je bij alle sterktes op waarom het ook zwaktes kunnen zijn (en vice versa). Zeg hierbij niet te snel “Dit kan geen zwakte/sterkte zijn.”. Probeer je in de plaats van je concurrenten te zetten en denk na over hoe zij jouw zwakte/sterkte zouden kunnen gebruiken in hun voordeel.

Ten slotte maak je dezelfde oefening voor de concurrenten. Lijst hun sterktes (zwaktes) op en argumenteer waarom (of wanneer) dit net zwaktes (sterktes) kunnen zijn.

Beperk de oefening niet alleen tot jezelf. Vraag de mensen in jouw organisatie om mee te denken. Iedereen heeft namelijk een andere kijk op de sterktes en zwaktes van een onderneming. Dit kan dan ook heel kostbare informatie zijn.

Meteen aan de slag? Download dan hier een gratis exemplaar van Horizon Partners. Liever de lichte versie? Die kan je hier terug vinden.

SAMEN GROEIEN

Het team van Horizon Partners ademt ondernemen en staat te popelen om met jou van gedachten te wisselen. Met de juiste vragen identificeren we samen ongetwijfeld kansen voor jouw onderneming, zowel strategisch als financieel.

Gratis en vrijblijvend eens van gedachten wisselen? Plan dan hier makkelijk jouw afspraak!

LET'S MEET

Selecteer je dienst*
Wanneer?*
Je voornaam*
Je familienaam*
Je telefoonnummer
Geef je ons graag al wat meer info?
Je e-mailadres*
Je bedrijfsnaam