Op zoek naar rendement? Hier zijn 4 tips om je spaargeld te laten renderen

Rendement. Iedereen is er naar op zoek, maar hoe kan jij jouw spaargeld laten renderen?

De klassieke spaarrekening brengt al een tijdje niets meer op. Op enkele uitzonderingen na biedt het gros van de Belgische spaarboekjes slechts de wettelijke minimumrente van [tromgeroffel] … 0,11 %.

Zet daartegenover een gemiddelde jaarlijkse inflatie in België van 1,5 % tijdens de afgelopen 10 jaar en we komen tot de jammerlijke conclusie dat onze zuur verdiende centen op de bank elk jaar minder en minder waard worden.

Op Zoek Naar Rendement? Hier Zijn 4 Tips Om Je Spaargeld Te Laten Renderen

Een voorbeeld

Een eenvoudig voorbeeld toont aan dat deze cijfers wel degelijk een enorme impact hebben op ons vermogen:

Laten we ervanuit gaan dat we de komende 10 jaar ook maar 0,11 % intresten ontvangen op onze spaarrekening en dat de jaarlijkse inflatie gemiddeld 1,5 % bedraagt. Dat betekent dat elke 1.000 euro die we vandaag op een spaarrekening zetten, na 10 jaar nog een koopkracht van +/- 850 euro vertegenwoordigt. Er komt namelijk jaarlijks 0,11 % bij maar er gaat jaarlijks ook 1,5 % af van onze 1.000 euro.

Door het geld op een spaarrekening te laten staan verlies je dus duidelijk koopkracht. Waar je vandaag met 1.000 euro nog een Apple iPhone 12 256GB Wit, een kistje Château Ausone 2017 (Saint Emilion Premier Grand Cru Classe A) of een citytrip met twee naar New York kan kopen zal je dat met dezelfde 1.000 euro binnen 10 jaar niet meer kunnen. Alles wordt nu eenmaal duurder, jaar na jaar.

 

Op Zoek Naar Rendement Hier Zijn 4 Manieren Om Je Spaargeld Te Laten Renderen.jpg

 

Je koopkracht beschermen, wat mag dat kosten?

En toch staat er op de gereglementeerde Belgische spaarrekeningen voor bijna 300 miljard (!) euro, zo blijkt uit de cijfers van de Nationale Bank. Dan moet er toch een goede reden zijn waarom wij Belgen massaal ons geld op een spaarrekening zetten?

Eigenlijk zijn er 2 goede redenen hiervoor, namelijk:

  • De garantie dat uw kapitaal behouden blijft (tot 100.000 euro per persoon, per bank)
  • De mogelijkheid om uw geld snel op te vragen

 

En laat dat nu net 2 principes zijn die je (gedeeltelijk) overboord moet gooien als je voor een hoger rendement wil gaan en dus alternatieven op de spaarrekening overweegt.

 

4 alternatieven om rendement te halen

Ben je bereid om bovenstaande 2 principes, kapitaalgarantie en liquiditeit, aan de kant te zetten? Of minstens gedeeltelijk? Dan hebben we voor jou 4 alternatieven gezocht om je koopkracht, en bijgevolg je vermogen, te beschermen tegen inflatie.

1. Win-Winleningen

De win-winlening is een achtergestelde lening waarmee Vlaamse particulieren fiscaal voordelig kunnen investeren in Vlaamse KMO’s, waarbij de overheid tot 40 % van het kapitaal garandeert.

Als Vlaamse particulier kan je via deze weg een achtergestelde lening geven aan Vlaamse KMO’s, al dan niet via een platform zoals Winwinner. In ruil voor de kredietverlening krijg je:

  • Een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 % op het ontleende kapitaal (via jouw belastingaangifte)
  • Een betaling van de afgesproken intrestvoet. Deze moet minstens 0,875 % zijn en maximum 1,75 %. De betaling kan per maand, kwartaal, jaarlijks of eenmalig op het einde van de afgesproken termijn plaats vinden.

 

Op die manier komen we ook meteen bij de termijn van deze investering. Een win-winlening heeft een minimumtermijn van 5 jaar (en maximum 10 jaar). Een vervroegde aflossing kan altijd in onderling overleg, maar in eerste instantie heb je dus een vaste termijn afgesproken.

Als particulier kan je maximaal 75.000 euro gelijktijdig investeren op deze manier.

Samengevat:

  • Verwacht rendement: tussen 3,11 % en 3,73 % netto (op de intrestcomponent is 30 % roerende voorheffing van toepassing)
  • Termijn: 5 tot 10 jaar
  • Kapitaalgarantie: 30 tot 40 %
  • Privé of vennootschap: privé

 

Meer informatie kan je ook terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid.

 

2. Crowdlending

Crowdlending is een specifieke vorm van crowdfunding. Bij crowdlending geeft de investeerder een lening aan een persoon of onderneming en verwacht hij of zij dat deze lening terugbetaald wordt, meestal met rente.

Het is een manier voor ondernemers om niet alleen via de klassieke bankfinanciering aan kapitaal te komen, maar ook via het grotere publiek. Zij kunnen op hun beurt dan weer hun kapitaal aan het werk zetten en een rendement creëren.

Bij Crowdlending is er standaard geen waarborg of garantie voorzien dus als investeerder heb je geen zekerheid over je kapitaal of rendement.

Opdat ondernemers beroep kunnen doen op verschillende crowdlenders wordt er in veel gevallen beroep gedaan op een platform zoals Look&Fin.

Samengevat:

 • Verwacht rendement: Afhankelijk van de situatie maar reken op + 4 % netto
 • Termijn: Afhankelijk van de situatie
 • Kapitaalgarantie: geen
 • Privé of vennootschap: beide

 

3. Nexo

Nexo werd in 2017 opgericht door Credissimo, een beursgenoteerde aanbieder van particuliere kredieten, en is een online platform dat verschillende (crypto gerelateerde) financiële diensten aanbiedt. Credissimo combineert op deze manier haar kennis van particuliere kredieten met de relatief nieuwe cryptomunten.

In het kader van dit artikel focussen we enkel op de mogelijkheid van dit platform om een intrestvoet op je spaargeld te krijgen. Deze kan zelfs oplopen tot 12 % per jaar. Klinkt ongelofelijk de dag van vandaag, maar toch is het zo.

Gebruikers kunnen zowel crypto als dollars/euro’s op het platform plaatsen, wat vervolgens door het platform aan andere gebruikers wordt uitgeleend. In vergelijking met de werking van een traditionele bank dus. Jij ontvangt dan ook een vergoeding (lees: intresten) op het geld of de crypto die jij op het platform plaatst.

Beschik je dus over cryptomunten (of gewoon euro’s/dollars) en wil je deze niet verkopen maar ze wel laten renderen? Dan is dit een mogelijkheid voor jou.

Wil je meer lezen over Nexo? Kijk dan even op deze of deze blog.

 

4. Beleggen

Beleggen zit al een tijdje in de lift. En de beurs is ook toegankelijker dan vroeger. Door nieuwe aanbieders als Bux, Re=Bel van Belfius, Degiro en Robinhood is het nog nooit zo eenvoudig geweest om in aandelen, ETF’s, opties en andere beleggingsproducten te investeren.

Het kiezen van en beleggen in individuele aandelen behoort niet tot de scope van dit artikel om 3 redenen:

  • Het vraagt een zekere kennis van waarderingen van bedrijven. Anders lijkt het bijzonder veel op een kansspel.
  • Je moet hiervoor voldoende tijd spenderen aan het selecteren maar ook aan het opvolgen van deze aandelen: De (relevante) actualiteit volgen, macro economische trends in rekening nemen, financiële cijfers raadplegen, … .
  • De blootstelling aan één bedrijf verhoogt het risico enorm. Wil je dit risico spreiden dan moet je een groot aantal bedrijven selecteren want niemand is in staat om alleen maar de “juiste” bedrijven te selecteren (lees: met een voldoende groot positief rendement). En als één bedrijf kiezen al de nodige tijd vraagt, dan is het kiezen van verschillende bedrijven nog tijdsintensiever.

 

Voor dit artikel hebben we wel gezocht naar een product dat weinig tot geen tijdsinvestering vraagt, het risico van individuele aandelen minimaliseert en een reële kans op een voldoende groot rendement geeft op basis van historische cijfers.

Op basis van onze ervaring hebben we uiteindelijk één welbepaalde ETF (voluit: exchange traded fund) gekozen, namelijk de iShares Core MSCI World (IWDA). Op deze manier heb je een gespreide portefeuille van ondernemingen uit ontwikkelde landen en moet je geen individuele bedrijven opvolgen.

De ETF volgt bedrijven over heel de wereld waardoor het een goede spreiding geeft en het risico beperkt. Bovendien worden uitgekeerde dividenden automatisch herbelegd. Dit alles maakt het een goede optie als lange termijn belegging.

Door maandelijks een bedrag te beleggen, afhankelijk van je inkomen, kan je genieten van de stijgende beurskoersen en jouw spaargeld bijgevolg gestaag laten groeien.

Bij veel beleggingsproducten wegen de kosten vaak hard door op het rendement. Daarom is de juiste aanbieder of app belangrijk als je een maximaal rendement wil creëren. Zo kan je bijvoorbeeld voormelde ETF zonder transactiekosten via Degiro verhandelen en krijgt je rendement automatisch een boost. Dit is zeker het geval wanneer je maandelijks relatief kleine bedragen belegt.

Meer informatie over de iShares Core MSCI World (IWDA) kan je hier vinden.

Samengevat:

 • Verwacht rendement: + 10 % per jaar (tijdens de afgelopen 5 jaar)
 • Termijn: Flexibel maar bij voorkeur op lange termijn
 • Kapitaalgarantie: geen
 • Privé of vennootschap: beide

 

Ben je op zoek naar een manier om je spaarcenten alsnog iets te laten opbrengen? Dan kan je alvast aan de slag met bovenstaande tips. Uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden om te investeren en een rendement te realiseren op je spaargeld. Bovenstaande lijst is dan ook niet limitatief en is opgesteld o.b.v. eigen ervaringen.

Hou er altijd rekening mee dat elk alternatief op een spaarrekening een zeker risico met zich meebrengt. Een investering moet passen bij de hoeveelheid risico dat jij wil dragen en de termijn waarop je jouw belegging wil zien renderen.

Heb je concreet een vraag i.v.m. investeringen dan kan je altijd contact opnemen met ons. We staan altijd klaar voor jou.

SAMEN GROEIEN

Het team van Horizon Partners ademt ondernemen en staat te popelen om met jou van gedachten te wisselen. Met de juiste vragen identificeren we samen ongetwijfeld kansen voor jouw onderneming, zowel strategisch als financieel.

Gratis en vrijblijvend eens van gedachten wisselen? Plan dan hier makkelijk jouw afspraak!

LET'S MEET

Selecteer je dienst*
Wanneer?*
Je voornaam*
Je familienaam*
Je telefoonnummer
Geef je ons graag al wat meer info?
Je e-mailadres*
Je bedrijfsnaam